Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

WC csésze beszerelése
WC csésze beszerelése

WC csésze beszerelése – hogyan kell?

A WC csésze beszelése nem bonyolult feladat, némi kézügyességgel akár magunk is nekiállhatunk a munka elvégzésének. Ahhoz viszont, hogy a művelet során elkerüljük a hibákat, érdemes néhány alapvető fogalommal tisztában lennünk.

Bejegyzésünkben bemutatjuk, milyen WC típusok léteznek, áttekintjük a szükséges eszközök listáját és támpontokat adunk a szerelés menetéhez.

Milyen WC csészét kell válasszunk?

Ha már valami oknál fogva nem lehetséges a javítás, új vécé csészét kell vásárolnunk. Mivel vannak olyan tényezők, amelyek némileg megkötik a kezünket a kívánságainkon túl, a lehetőségeinket is mérlegelnünk kell. A lefolyó elhelyezkedése például minden esetben adott, így a vásárlás előtt a legfontosabb feladatunk ennek ellenőrzése. A dolog rendkívül egyszerű, csupán azt kell kiderítenünk, hova folyik a vécé csésze tartalma.

  • A hátsó kifolyású vécéknél a szennyvíz a falban található lefolyón keresztül távozik. Ez a technika általában a társasházi lakásokban jellemző.
  • Alsó kifolyású vécék esetén viszont a lefolyócső a csésze alatt fut. A láthatatlansága miatt ez az esztétikusabb megoldás.
A következő lépés az öblítés módjának megválasztása. Ebben már szabad kezet kapunk, döntésünket a saját preferenciáinknak megfelelően hozhatjuk meg.

  • Az alacsony vagy lapos öblítéses vécék a hagyományos, jól megszokott csészékkel rendelkeznek. A végtermékek először egy kialakított padkára érkeznek, majd az öblítést követően kerülnek a lefolyóba. Sokan kedvelik, mivel ennél a változatnál nem kell hirtelen visszafröccsenésre számítani.
  • A mélyöblítéses típusok, ahogy az elnevezésük is jelzi, a végterméket azonnal a csésze alján megálló vízbe juttatják. Bár modernebb megoldásnak számítanak, a fent említett probléma miatt nem mindenki tetszését sikerült elnyerniük.

Szintén szabadon eldönthető, hogy a külön tartályos vagy monoblokkos vécéket részesítjük-e előnyben. Az utóbbiaknál a tartály a csészéhez van rögzítve, ezért ennek helye nem változtatható.

Milyen eszközök szükségesek a WC csésze beszerelése során?

A WC csésze beszerelése nem igazán eszközigényes munka. Csupán néhány tiplire, rögzítő csavarra, egy ültető gumira, illetve egy gumitömítésre van szükségünk. A végén pedig egy kis sziloplasztot használunk a megfelelő rögzítéshez és a szivárgások elkerüléséhez. Amennyiben a padlón még nincsenek kifúrva a lyukak, vagy a csere miatt máshova kell helyezni a csavarokat, egy fúrót sem árt elővennünk.

Hogyan lehet szakszerűen beépíteni a WC csészét?

A sok helyen megtalálható, hátsó kifolyású WC csésze beszerelése az alábbi lépésekből áll:
  • 1. lépés: A kifolyócsonk bezsírozása után fel kell helyezni a szigetelőként és bűzelzáróként is működő ültetőgumit.
  • 2. lépés: Furatok hiányában, a csavar rögzítést egy tollal vagy ceruzával meg kell jelölnünk. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy a csészét a kívánt helyére illesztjük, a lyukakat pedig átrajzoljuk. Majd a csészét eltávolítva, indulhat a fúrás.
  • 3. lépés: A csésze felcsavarozása a kijelölt helyre.
  • 4. lépés: A munka végeztével sziloplaszttal átkenhetjük a csésze alját.


Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérhetjük szakember segítségét is. Ennek költségei a vécé típusoktól függően általában 6000 és 15 000 forint között mozognak.