Mekkora a szennyvízcsatorna ideális lejtése? Mekkora a szennyvízcsatorna ideális lejtése?

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

szennyvízcsatorna ideális lejtése

Mekkora a szennyvízcsatorna ideális lejtése?

A szennyvíz elvezetése a történelem során mindig is nagy kihívások elé állította a társadalmakat. A szennyvízcsatorna közel egyidős az emberi civilizációval, a régészeti leletek tanúsága szerint már az ókori népeknél is megfigyelhetők kezdetleges rendszerek.

A modern csatornák kiépítésének igényét azonban csak a 19. században lezajlott ipari forradalom hozta el. Ekkoriban a városok lélekszámának rohamos növekedésével a szennyvíz nem megfelelő tárolása komoly járványokkal fenyegetett. Felfedezték ugyanis, hogy a szennyvízben számos olyan baktérium telepedhet meg, amelyek veszélyes betegségek okozói lehetnek. A csatornázás tehát egyfajta közegészségügyi elvárássá vált.

Annak ellenére, hogy napjainkban már bőséges tudás áll a szakemberek rendelkezésére, még mindig akadnak hibák a csatornarendszer kivitelezésében. Ebben a bejegyzésben megtudhatjuk, milyen az ideális szennyvízcsatorna lejtési szöge, és ez miért fontos.

Mekkora az ideális lejtési szög?

A csatorna helyes lejtési szögének kiszámítása fontos, hogy kiküszöböljük a rendszeres dugulásokat és az azokkal járó károkat. A lejtési szög minden esetben a fenékvonal esését jelöli. A szennyvízcsatorna lejtésének kritériumait a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke írja elő, ezt minden szerelőnek ismernie és alkalmaznia kell.

A szabvány értelmében a csatorna lejtési szöge 0,003 és 0,005 közötti érték lehet, de a hálózat anyagától függően 1%-ig is elmehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 10 méteres szakasz A és B pontjai között maximum 3-5 cm különbség lehet. A jegyzék a csövek anyagának minőségéről is pontosan rendelkezik, KG-PVC javasolt, átmérőnek pedig minimum 110 mm-et ad meg.

Milyen gondok adódhatnak a szennyvízcsatorna hibás lejtéséből?

A csatornában áramló víz az ideális lejtés esetén könnyedén kimossa a nehezebb szilárd szennyeződéseket. A nagyobb lejtési szög mellett viszont a víz egyszerűen csak átrohan a vezetéken anélkül, hogy bármit is magával vinne. Az öntisztítási folyamat megakadályozásával elindul a lerakódás, ami gyorsan elzáródáshoz vezet. A túl kicsi szögnél viszont túl lassú a folyási sebesség, ezért a víz nem tudja elvinni a hordalékot, így szintén ülepedés indulhat meg.

Milyen károk keletkezhetnek a rosszul kivitelezett lejtésből?

A helytelen lejtési szögből adódóan folyamatos dugulások keletkeznek, amelyek megoldása szaktudást igényel, így a tisztítás költségeivel mindenképpen számolnunk kell. Mivel az árak országrészenként eltérhetnek, nehéz pontos összegekkel kalkulálni. A tételeket a sürgősségi szerelés egyéb díjai is növelhetik. Rosszabb esetben a csatorna teljes felbontására, egy új rendszer kiépítésére, illetve a lakás burkolatainak cseréjére is szükség lehet.

Hogyan lehet eltüntetni a már kialakult dugulásokat?

A csatorna dugulását kizárólag a szakemberek segítségével lehet megszüntetni, akik rendelkeznek a tisztításhoz elengedhetetlen nagyteljesítményű gépekkel és a felderítéshez szükséges kamerákkal. Ők a jelentősebb szennyeződések átmosásához womás gépet használnak, amely rendkívül egyszerű, ugyanakkor hatékony elven működik. Az általa létrehozott vízsugár a rendszer károsítása nélkül emeli meg a lerakódásokat és miközben elszállítja azokat a csövekből. A művelet során a nyomás 120 bartól 300 barig is terjedhet.

A vizet a tömlő végén található cserélhető fúvókák szállítják a lerakódások felé. Ezt a tömlőt a szakemberek általában egészen a dugulásig betolják. Egy jó woma egyetlen perc alatt akár 30 liter vizet is képes a csatornába juttatni. Az erejének köszönhetően a vízsugár gyorsan utat tud törni magának, lyukat vájva a szennyeződésekben.

Mire érdemes még figyelnünk a szennyvízcsatorna kiépítés során?

Ahhoz, hogy a szennyvízcsatorna hosszú éveken át megfelelően tudjon működni, a kiépítése során számos dologra kell figyelünk:
  • Az illesztések pontossága: a kitüremkedő gumigyűrű dugulásokat idézhet elő, megfogva a szilárdabb szerkezetű szennyeződéseket.
  • A csövek ideális átmérőjének megválasztása: a családi házaknál sokszor feleslegesen nagy csöveket telepítenek.
  • A 90°-os könyökök hanyagolása: a lágyabb íveken kevesebb az esély a szennyeződés felhalmozódására.
  • A csatorna talajának kialakítása: kellően tömör homokágy ajánlott, amivel elkerülhető a megsüllyedés.
  • A csatorna körüli növényzet felmérése: a fák, bokrok növekvő gyökerei idővel jelentősen károsíthatják a csöveket, ezért az építés megkezdése előtt erre különösen figyelnünk kell. A későn észrevett gyökerek akár olyan rongálást okozhatnak, amely miatt csőcserére is számíthatunk.

A lejtésen kívül mi okozhat még dugulást a csatornákban?

A lejtésen túl számtalan tényező miatt alakulhat ki a csatornában dugulás. Az okok között a háztartásokban alkalmazott tisztító-, valamint kozmetikai szerek is helyet kapnak. A sűrűbb összetételű folyékony szappanok, mosószerek és balzsamok épp olyan könnyen megülhetnek a csövek falán, mint az ételmaradékok. Ha ezek távozását a nem dugulás lejtés is akadályozza, akkor gyakran kell megoldanunk az újabb dugulást.

Hogyan lehet csökkenteni a dugulás kialakulásának esélyét?

Hogy minél ritkábban kelljen duguláselhárítási szakembert hívni, számos jó tanácsot érdemes megfogadnunk:
  • A lefolyótisztító szereket, különösen a granulátum állagúakat, mindig a leírásoknak megfelelően kell használni. A szemcsék elakadhatnak a kanyarulatokban, idővel tömör lerakódásokat hozva létre.
  • Csak könnyen szétmálló WC papírt és törlőkendőd dobjunk a toalettbe. Minden más szennyeződés dugulást és visszafolyást okozhat.
  • A lefolyócsonkokat nem árt havonta legalább egyszer ellenőriznünk, és ha szükséges, megtisztítani. Ezekben általában a hajcsomók jelentik a legtöbb gondot.
  • A konyhai lefolyókba semmilyen esetben se öntsünk ételmaradékot, olajat vagy kávézaccot.