Mosogató dugulás vegyszeres tisztítása Mosogató dugulás vegyszeres tisztítása

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

mosogató duguláselhárítás

Mosogató dugulás vegyszeres tisztítása

A konyhai mosogatónál jelentkező dugulások sok kellemetlenséget tudnak okozni. Bár némi odafigyeléssel és rendszeres karbantartással jelentősen csökkenthetjük a probléma kialakulásának lehetőségét, olykor mégis előfordulhatnak gondok.

Ebben e bejegyzésben bemutatjuk, milyen bolti és házilag előállított szerekkel láthatunk neki a mosogató duguláselhárítás elvégzésének, illetve mekkora összegekkel számolhatunk, ha szerelőre lenne szükségünk.

Mi miatt dugulhat el a mosogató?

A konyhai mosogató dugulása mögött számtalan kiváltó ok húzódhat. A leggyakoribb a különféle hulladékok és ételmaradékok által előidézett akadály, ami nem engedi lefolyni a vizet a mosogató tálcából. Ha ezek rendszeresen a lefolyóba kerülnek, a dugulás is visszatérő jelenséggé válhat.

Az elmosogatott tányérról és edényekről származó zsíros ételmaradványok mellett a kávézacc is komoly kockázatot jelent. A zacc könnyedén megtelepedhet a szifon alján, idővel akár teljesen eltömítve azt.

A rendkívül gyorsan jelentkező dugulások előidézője pedig a száraz liszt, ami vízzel keveredve tésztaszerű, nyúlós és ragadós anyagot képez. Mivel nehezen lehet megszabadulni tőle, ezért a lisztet öntsük inkább a szemetesbe.

A kávézacchoz hasonlóan a sütőolaj és zsír szintén komoly dugulásokat eredményezhetnek. Ráadásul nem csak megtapadnak a lefolyó falán, de rövid időn belül bűzös szagokat is áraszthatnak magukból. Ezeket érdemes egy helyen gyűjteni, majd a megfelelő helyen leadni. Ha a tanácsokat megfogadjuk, a mosogató duguláselhárítás is elkerülhetővé válik.

Milyen vegyszereket használhatunk a mosogató duguláselhárítás során?

Mielőtt mindenféle duguláselhárító vegyszerhez nyúlnánk, nem árt a lefolyót egy adag forró vízzel átmosnunk. A meleg nem tesz kárt a vezetékben, ugyanakkor feloldja a zsíros szennyeződéseket és a kisebb lerakódásokat. Olykor már ez az egyszerű művelet is elegendő lehet a mosogató dugulásának megszüntetéséhez.

Ha azonban ez mégsem vezet eredményre, megpróbálkozhatunk boltban vásárolt vegyszerekkel is. Ezeknek két típusa létezik. A gyakoribbak azok a lúgos szerek, amelyek a lefolyóban sűrű habot képezve szabadítják meg a csöveket a makacs szennyeződésektől. Folyékony és granulátum formában is elérhetők, utóbbinál viszont különösen figyelnünk kell a megfelelő hígításra. Enélkül ugyanis megeshet, hogy a granulátum szemcséi megtapadnak a lefolyóban, maguk idézve elő a dugulást.

A vegyszerek másik csoportját a savas szerek adják, amelyek akár a nagyobb akadályokkal is képesek megküzdeni. A használatuk azonban nagy körültekintést igényel, mivel fémekkel reakcióba lépve veszélyes gázok keletkezhetnek. Az alkalmazásuk során mindig a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint kell eljárnunk.

Léteznek házi szerek a mosogató dugulásának megszüntetésére?

Ha éppen nincs kéznél egy bolti vegyszer sem, az otthonunkban megtalálható anyagok segítségévével is hatékony mosogató duguláselhárítás szereket állíthatunk elő. Az egyik leginkább kedvelt módszer a szódabikarbóna és ecet keveréke. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a szódabikarbónát a lefolyóba öntenünk, majd hozzá adagolni az ecetet. A két anyag heves reakciójából sűrű hab képződik, ami le tudja oldani a szennyeződéseket.

Az ecet ráadásul a szagok eltüntetésére is kiváló. Ezt a technikát nem csak dugulásoknál, de a lefolyó rendszeres tisztításakor is bevethetjük. A szódabikarbónához hasonlóan működik a sütőpor is, amit szintén ecettel kell felöntenünk ahhoz, aktív tisztító hab keletkezzen.

Hogyan lehet karbantartani a mosogatót?

A karbantartás nagyon fontos a mosogató duguláselhárítás megelőzése érdekében. Ennek egyik alapvető lépése a szifon tisztítása. A szakemberek szerint ezt a műveletet havonta legalább egyszer el kellene végeznünk.

A mosogató alatt található szifon szagelzáróként funkcionál, mivel a benne folyamatosan megülő víz természetes gátat képez a csatorna irányából visszaáramló szagok számára. Ha ez a szifon kilyukad, vagy kiszárad, kellemetlen szagok jelenthetnek meg a lakásban. A használhatatlanná vált szifon esetében mindig csere szükséges. Ennél azonban gyakoribb probléma a szifon eltömítődése. Leginkább az ételmaradékok és más nehezebb anyagok ülnek meg benne, dugulást okozva.

A karbantartás nem igényel szaktudást, bármikor nekiállíthatunk a leszerelésnek és a tisztításnak. Ha azonban nem vagyunk biztosak a dolgunkban, fordulhatunk szakemberhez is.

Mikor kell szakembert hívnunk a mosogató dugulásának elhárításához?

Amennyiben makacs dugulással küzdünk, amit sem bolti, sem pedig házilag előállított szerekkel nem tudunk orvosolni, mindenképpen szerelőt kell hívnunk. A szakember nem csak tapasztalattal és tudással rendelkezik, de olyan eszközökkel is, amelyekkel könnyebben kivitelezhetők a mosogató duguláselhárítás lépései.

A szolgáltatás ára nagyjából megegyezik az egész ország területén, ugyanakkor a főváros és környékén magasabb díjszabással is találkozhatunk. Budapesten és a környező településeken a szakemberek átlagosan 10 000-15 000 forintot kérnek el, vidéken viszont az ennél olcsóbb ajánlat sem ritka. A mosogató dugulás ár mellett olyan egyéb költségekkel is számolhatunk, mint a kiszállás díja vagy a hétvégi felár költségei.