Milyen ma is vásárolható erős lefolyótisztítók léteznek és hol? Milyen ma is vásárolható erős lefolyótisztítók léteznek és hol?

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

duguláselhárítás

Milyen ma is vásárolható erős lefolyótisztítók léteznek és hol?

Az otthonunk lefolyóiban bármikor előfordulhatnak olyan kisebb dugulások, amelyek nem feltétlenül igényelnek szakértő segítséget. Ezek a legtöbb esetben a hétköznapi használatból adódnak. A konyhában gyakoriak például a zsíros lerakódások, a fürdőben pedig általában a hajcsomók szoktak akadályokat képezni a rendszerben. Ilyenkor jönnek jól a különféle bolti lefolyótisztító szerek.

Ebben a bejegyzésben röviden ismertetjük a ma is elérhető vegyszerek típusait, és azokat a márkákat, amelyek már bizonyították a hatékonyságukat.

Milyen lefolyótisztítószerek léteznek?

A lefolyótisztító szereket az összetevők alapján két nagyobb csoportba sorolhatjuk. A lúgos vegyszerek folyékony és granulátum formában is kaphatók. A lefolyókban sűrű habot alkotnak, ami elég erős ahhoz, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. A granulátumos változatoknál azonban nagyon figyelnünk kell a megfelelő hígításra, folyadék nélkül ugyanis könnyen beleköthetnek a csatornába. Ha tehetjük, inkább a folyékony lúgos szerek közül válasszunk.

A lúgos szerekkel ellentétben a savas lefolyótisztítók még nagyobb hatást tudnak elérni. A legtöbbször kénsavat tartalmaznak, így akár a szilárdabb lerakódásokkal is megbirkóznak. Fémekkel érintkezve viszont veszélyes gázok keletkezhetnek, ezért a használatuk csak a flakonon feltüntetett módon lehetséges. Emellett az alkalmazásuk során védőkesztyű viselése és szellőztetés javasolt.

Melyek jelenleg a legerősebb lefolyótisztító szerek?

A kínálat bősége miatt a bolti vegyszerek között elég nehéz eligazodni. Ugyanakkor nem szabad azt gondolnunk, hogy a legdrágább és túlreklámozott szerek jelentik a legjobb választást. Sokszor az olcsó termékek soraiban is akadnak remek tisztítószerek.

  • Domestos: A Domestos-t minden bizonnyal senkinek sem kell bemutatnunk. A vegyszer már régóta jelen van a háztartásokban, leginkább a fürdőszoba és a konyha fertőtlenítésére használjuk. A maró hatása miatt hatékonyan tünteti el a lefolyó dugulásait, a nátrium-hidroxid és a nátrium-hipoklorit tartalmából adódóan azonban tilos egyéb szerekkel együtt alkalmazni. A Domestos kizárólag védőfelszerelés viselésével vethető be.
  • Mr. Muscle: A Mr. Muscle szintén egy jól ismert lefolyótisztító szer Magyarországon. A terméket kimondottan a gyakran előforduló dugulások megszüntetésére fejlesztették ki. Ráadásul a szerves anyagok bomlásából keletkező szagokat is képes elfedni. Az alkalmazása egyszerű, a sűrű gélt a lefolyóba kell öntenünk, majd rövid várakozási idő után egy adag forró vízzel könnyedén leöblíthetjük. Mivel erősen maró hatással rendelkezik, viseljünk védőkesztyűt és szellőztessünk közben!
  • Brilliance: Bár a Brilliance nem tartozik az olcsó árkategóriás vegyszerek közé, az ereje miatt mégis érdemes beszerezni. Pillanatokon belül fel tudja oldani a dugulásokat és zsírtalanító képességével a konyhai lefolyók egyik legjobb tisztítója. Akár a dugulás megelőzése céljából is használható.
  • Tiret: A Tiret lefolyótisztító a Domestos-hoz hasonlító, baktériumölő szer. A szerves eredetű és nagyobb dugulások ellen is kiváló, a gél formátumának köszönhetően pedig könnyen a megfelelő helyre tudjuk juttatni. Csak önmagában használható, ugyanis más vegyszerekkel keveredve veszélyes gázok keletkezhetnek. Az árát tekintve a drágább lefolyótisztítók táborát erősíti.
  • Cilit Bang: A Cilit márkát sokan ismerjük, vannak felmosószerei, konyhai, fürdőszobai tisztítói és természetesen duguláselhárító terméke is. Utóbbi egy olyan univerzális vegyszer, ami nem csak a lefolyókat szabadítja meg a szennyeződésektől, de egyéb felületeken is alkalmazható. Használhatjuk például a csapok, kádak, valamint mosogatók tisztán tartására. Ha dugulással küzdünk, öntsünk fél-egy kupaknyi mennyiséget a szerből a lefolyóba, hagyjuk állni, majd öblítsük át meleg vízzel. Ezt akár megelőzésként heti rendszerességgel elvégezhetjük.
  • Sósav: A sósav egy olcsó, de annál hatásosabb szer a dugulások ellen. Az általános vélekedéssel ellentétben semmivel sem károsabb, mint más bolti vegyszerek, egyedül a nagyon régi és elhasznált vezetékeknél nem javasolt. Ezeket ugyanis könnyen kilyukaszthatja, vagy egyéb gondokat idézhet elő. A sósavat a lefolyóba öntve érdemes egy kis ideig állni hagyni, hogy kifejthesse a hatását. Ezt követően vízzel tudjuk leöblíteni. A használat során különösen figyeljünk a szellőztetésre és a kesztyű viselésére!
  • Hg: A Hg egy kétkomponensű lefolyótisztító szer, ami azt jelenti, hogy a megfelelő hatás eléréséhez a csomagolásban található két vegyszer adagolása szükséges. Ezek közül egyiket sem kell hígítanunk, vagyis azonnal használhatjuk. A terméket a gyártó a különösen makacs, főleg szerves eredetű dugulások megszüntetéséhez javasolja. A pontos adagolásról a dobozon található leírás ad információkat. Az ára kissé borsos, ugyanakkor mindenképpen megéri, hiszen rendkívüli erejével valóban hasznos segítség lehet számunkra a dugulások ellen. A zsíros szennyeződések mellett a hajcsomót, a szappanlerakódásokat és az ételmaradékokat is remekül oldja.