Mire jó a flexibilis lefolyócső? Mire jó a flexibilis lefolyócső?

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

lefolyócső duguláselhárítás
A lefolyócsövek az egyik legfontosabb elemei a konyhai és fürdőszobai lefolyórendszereknek. Hibátlan állapot és rendszeres karbantartás szükséges ahhoz, hogy a víz akadálytalanul utat találjon magának a csatornarendszer felé.

Lefolyócsövek fajtái:

A lefolyócsövek anyagukat tekintve a következőkből készülhetnek: PVC, KG PVC, polietilén és polipropilén. A legegyszerűbb és sokak által ismert kivitel a szürke színű PVC. A legelterjedtebb anyag a KG PVC, amely a narancssárga színéről lehet ismerős mindenkinek. Utóbbi lefolyócsöveket leginkább építkezéseken használják és legalább 110 mm átmérővel készülnek. Ára legalább duplája a sima PVC lefolyócsőnek.

A polipropilénből és polietilénből készült csövek jobban ellenállnak a hőnek, vegyszerállóbbak és biztonságosabbak, de drágábbak is. Általában dupla-tripla árat fizetünk a PVC lefolyócsövekhez képest.

Mosogató lefolyócsövek:

A mosogató vízelvezető rendszerének kiépítése során érdemes megfontolni, hogy merev falú vagy flexibilis (jollyflex) lefolyócsővel oldjuk meg a víz elvezetését.

Az „öreg rókák” a merevfalú lefolyócső mellett teszik le a voksukat. Nem véletlen, ugyanis előnye, hogy vastag fala miatt tartós, valamint könnyen tisztítható. Igaz, hogy hátránya is van, mégpedig az, hogy sok helyet foglal és drágább is mint flexibilis társa.

A flexibilis vagy jollyflex lefolyócső újabb találmány, mint merevfalú „őse”. Előnyei többek között: pénztárcabarát, helytakarékos, könnyen mozgatható és percek alatt beszerelhető, valamint akár mi magunk is beköthetjük. Mire jó még? Hibátlan beszerelésével, megfelelő szögben való meghajlításával a bűzelzáró feladatát is ellátja. Használatának hátrányai közé sorolható, hogy tartóssága elmarad a merevfalú lefolyócsőtől, valamint nehezebben is tisztítható. A redős kivitelnek köszönhetően a lerakódásokat szinte lehetetlen eltávolítani. Egy elhanyagolt flexibilis lefolyócső gyakran cserére szorul.

A lefolyócső karbantartása

Ahhoz, hogy a mosogató vize akadálymentesen továbbfolyjon, szükség van tökéletesen kiépített csatornarendszerre, valamint annak a karbantartására. Amennyiben ez a két tényező fennáll, akkor szinte biztos, hogy nem kell számolnunk a lefolyócső dugulásával, vagy a házunkban terjedő csatornaszaggal.

A lefolyócső dugulásának és a csatornaszag megelőzésére 1-2 havonta öntsünk lefolyónkba legalább 1 edény forró vizet, amelyhez ecet és szódabikarbóna elegyét is hozzákeverhetjük. Trisó és bórax is kiválóan tisztítja és fertőtleníti a lefolyócsövet. Ezen felül érdemes lehet szintén 1-2 havonta szétszedni a szifont és eltávolítani belőle az esetleges lerakódásokat.

Természetesen használhatunk bolti lefolyócső tisztítókat, de azok drágábbak, valamint a környezetre káros anyagokat is tartalmazhatnak a fentebb említett anyagokkal szemben.

Amennyiben már megtörtént a dugulás szintén használhatjuk a már leírt lefolyótisztító szereket, de makacsabb dugulás esetén érdemes szakembert hívni, aki csőtisztító spirállal, vagy Woma, azaz magasnyomású mosóval tisztítja meg lefolyócsövünket, amennyiben szükséges az egész csatornarendszerünket.

Kellemetlen csatorna szag esetén is érdemes szétszedni a lefolyócsövet és a hozzátartozó szifont, majd kitakarítani azt. Előfordulhat, hogy a szag okozója a rendszertelen használat miatt, a bűzelzáróból elpárolgott víz, amelyet bizonyos időközönkénti csap megnyitással orvosolhatunk. Az is megeshet, hogy a rendszerben fellépő vákuum a víz eltávozásának az okozója. Ezt legtöbbször légbeszívó szelep utólagos felszerelésével is megoldhatjuk.

Mire jó a flexibilis lefolyócső?

Bár a szerelők többsége még mindig a hagyományos szifonokat részesíti előnyben, némely esetben a flexibilis lefolyócső alkalmazása is jó megoldásokat kínálhat. Mivel viszonylag könnyű felszerelni, bárki nekiállhat a munkának.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a redős lefolyócsövek előnyeit és hátrányait, illetve ár összehasonlítást is végzünk.

Hogyan működik a flexibilis lefolyócső?

A flexibilis, vagyis rugalmas lefolyócsövek a szifonok egyik változatát képezik. Ezek a jól megtervezett eszközök a vízelvezetés mellett a kellemetlen szagok csatornában tartásásáért felelősek. Szifonok nélkül az otthonainkban rövid időn belül bűzös gázok terjednének.

A működési elvük rendkívül egyszerű, a hajlatokban állandóan jelenlévő víz egyfajta bűzzáró szerelvényként viselkedik, akadályt képezve a távozni kívánó gázok előtt. A flexibilis lefolyócsövek csupán annyiban térnek el az ismertebb szifonoktól, hogy a redőiknek köszönhetően bármilyen formában és hosszúságban nyújthatók.

Milyen előnyök jellemzik a flexibilis csöveket?

A harmonikaként alakítható lefolyócsövek a legkisebb helyeken is elférnek. A szakemberek általában olyan munkáknál alkalmazzák, amelyeknél a tartályos szifonok beszerelése a helyhiány miatt nem megoldható.

A szereléshez egyáltalán nincs szükség komolyabb szaktudásra, és költséges szerszámok beszerzését sem igényli. A műveletnél elegendő a csavaros részt a lefolyóhoz rögzíteni, majd egy megfelelő hurka kialakítása után a másik vége is csatlakoztatható.

Milyen hátrányok mutatkozhatnak a flexibilis lefolyócsövek használatakor?

Annak ellenére, hogy a flexibilis lefolyócsövek használata bizonyos körülmények között ideális lehet, a vásárlás előtt fontos néhány kérdést átgondolnunk.

Mivel a szakemberek tapasztalatai alapján, a rugalmas falú csövek redőiben könnyebben tapadnak meg a szennyeződések, az olyan munkaterületeken, ahol a tartályos változatok is elférnek, érdemesebb inkább azokat felszereltetni. Emellett, a flexibilis csövek kialakítása a tisztításukat sem teszi egyszerűvé, a hajlatokból ugyanis szinte lehetetlenség alaposan eltávolítani a lerakódásokat.

A szerelők szerint ezekben a csövekben hamarabb alakulnak ki dugulások. Különösen igaz ez akkor, ha a tulajdonosok kevés forróvizet használnak, ami adott esetbe le tudná mosni a zsíros szennyeződéseket. Ebből adódóan a szakemberek nagy része csupán ideiglenes megoldásként szokta a flexibilis csöveket használni.

Az utolsó szempont, amit nem árt megfontolni, a tartósságuk. A flexibilis csövek a vékonyabb faluk miatt gyakrabban lyukadnak ki, mint más szifonok, illetve idővel akár meg is nyúlhatnak. Ezért, ha tartósabb opciót keresünk, mindenképpen a hagyományos szifonok mellett kell letennünk a voksunkat.

Milyen helyiségekben célszerű flexibilis lefolyócső alkalmazása?

A flexibilis csöveket a szakemberek olyan helyiségek lefolyóinál javasolják, amelyekbe valószínűleg nem kerülnek szilárdabb szennyeződések. A konyhai csapok alá tehát nem szerelhetők, hiszen ezek esetében nem csak a zsíros lerakódásokkal és ételmaradékokkal, de egyéb anyagokkal is számolni kell. A fürdőszobai lefolyók azonban alkalmasak lehetnek az ilyen csövek alkalmazására, főleg, ha a redőket rendszeres időközönként megtisztítjuk a szappan és vegyszerek maradványaitól.

Mennyi a flexibilis lefolyócső ára?

Az árak tekintetében a flexibilis lefolyócső és a többi szifon között jelentős különbségek mutatkoznak. A nyújtható csövek általában sokkal olcsóbbak, mint más változatok. Amíg a flexibilis csövek már néhány száz forinttól elérhetők, addig a keményebb és időtállóbb anyagból készült szifonok ára 3000-4000 forint között mozog. Bár, ha a tartósságot nézzük, a két összeg különbözete már nem is tűnik annyira kimagaslónak.

Hol kapható flexibilis lefolyócső?

A flexibilis lefolyócső bármelyik háztartási, műszaki, vagy barkács boltban elérhető. Ugyanakkor a modern kor vívmányainak hála, az interneten keresztül ma már néhány kattintással házhoz is rendelhetünk. Az igazán vásárlóbarát webáruházak minden fontos információt megjelenítenek a termékek mellett, így nincs szükség arra, hogy személyesen is megjelenjünk az üzletekben.