Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

wc duguláselhárítás

Eldugult a WC, mit tehetek?

A wcben a folyamatos használat miatt rendszeresen alakulhatnak ki különböző mértékű dugulások. Mielőtt azonban szakembert hívnánk, néhány egyszerű praktika segítségével magunk is megpróbálhatjuk megoldani a kellemetlen gondokat. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk a leggyakoribb kiváltó okokat, illetve tippeket adunk a sikeres házi duguláselhárításhoz.

Miért dugulhat el a wc lefolyó?

Első körben érdemes néhány szót ejtenünk magáról a lefolyóról. A wc lefolyó működése rendkívül egyszerű, a csészét gyakorlatilag egy ültetőgumival csatlakoztathatjuk a kifolyócsonkhoz, amin keresztül a végtermék távozni tud a lakásból. Mivel a wcbe került idegen anyagok a legtöbbször már ebben elakadnak, így komolyabb szerelésre csak ritkán kerül sor.

A csonk elhelyezkedésétől függően beszélhetünk hátsó, vagy alsó kifolyású wckről. A panellakásokban jellemzően a hátsó kifolyású wckkel találkozhatunk. Ha cserére lenne szükségünk, a vásárlás előtt mindenképpen szükséges a lefolyó helyzetének ellenőrzése.

A WC duguláselhárítás fontos kérdése, hogy milyen szennyeződések miatt alakult ki az akadály. Az információ sokat segíthet a módszer megválasztásában. Ha például illatosító, vagy más jellegű kemény tárgy került a lefolyóba, nem szabad mechanikus eszközökkel próbálkozni, mert a csonkból tovább nyomhatjuk a dugulást. A művelet akár falbontást is eredményezhet, ezt pedig minden esetben szeretnénk elkerülni.

A szakemberek szerint a dugulás oka legtöbbször a csészébe dobott tisztasági termék, az ételmaradék és a vízkő. Az utóbbi különösen az olyan országrészekben jellemző, ahol nagyon kemény víz folyik a csapokból. Talán kevesen tudják, de a spórolás is okozhat akadályképződést, a kevés öblítő víz ugyanis nem rendelkezik akkora erővel, ami a végtermékek elszállításához szükséges.

Hogyan lehet házilag megszüntetni a wc dugulását?

A wc dugulásának jól látható jelei vannak, lehúzás után visszafolyik a víz a lefolyóból, vagy jellegzetes bugyborékolás hallható a csatorna irányából. Amennyiben ezek jelentkeznek, mechanikus módszerekkel és otthon előállítható szerekkel egyaránt próbálkozhatunk.

A WC duguláselhárítás első lépéseként érdemes a jól ismert wc pumpát elővennünk. Az akadályok nagy része az általa generált vákuum hatására kimozdul a helyéről, majd könnyedén távozik a csatornába. Ha a dugulás nem szűnik azonnal, a műveletet többször megismételhetjük. A sikerességet öblítéssel tudjuk ellenőrizni. Ha csak kisebb dugulást kell feloldanunk, a pumpálást követően forró vizet is használhatunk. A forró víz képes a zsírosabb szennyeződéseket eltávolítani, és a lefolyót is alaposan áttisztítja.

Abban az esetben, ha a puma nem hozta meg a kívánt eredményt, a WC duguláselhárítás egy másik eszközét is bevethetünk. A hajlékony csőgörény kampós vége elérve a probléma forrását, át tudja törni a dugulást. A használata egyszerű, ráadásul bármelyik háztartási üzletben beszerezhető.

A kevésbé tömör szennyeződéseket akár a magunk által elkészített szerek segítségével is eltüntethetjük. Az egyik legtöbbet alkalmazott házi megoldás a szódabikarbóna és az ecet keveréke. A kettő reakciójából keletkező hab teljes átmérő szélességben kitölti a lefolyót, és feloldja a lerakódásokat. Mivel a szer a vízkő ellen is rendkívül hatásos, ezért dugulás nélkül sem árt néha használni. Az ecetet akár önmagában is bevethetjük. Ekkor nincs más dolgunk, mint a lefolyóba öntve, állni hagyni egy kicsit, majd súrolás után leöblíteni a csészét.

A citromsav a régi háziasszonyok egyik kedvelt WC duguláselhárítás szere volt. Amellett, hogy elbánik a vízkővel, nem kíméli a wcbe ragadt szennyeződéseket sem. Kellemesen citrusos illata pedig elfedi a lefolyóból áradó szagokat. A boltokban elérhető vegyszerekhez képest az ára kedvező, ráadásul már kis mennyiség is elegendő belőle. A dugulás megszüntetéséhez egy csészényi citromsavat kell a lefolyóba önteni, amit egy kis várakozás után vízzel öblíthetünk le.

Bár viszonylag újkeletű, mégis eredményes házi praktika a kóla alkalmazása. Az üdítő márkától függetlenül segíthet feloldani a szennyeződéseket a benne található foszforsav miatt. Öntsük a lefolyóba, hagyjuk állni, majd húzzuk le a wct!

Mennyi a WC dugulás ára?

Amennyiben a lefolyóba idegen tárgy került, vagy a dugulást a fenti módszerekkel sem sikerült megoldanunk, szerelőt kell hívni. Bár az árazás országszerte hasonló, mégis előfordulhatnak különbségek.

Például Budapesten és annak környékén a szakemberek a hagyományos wck dugulásának megszüntetéséért 10 000 és 20 000 forint közötti összegeket kérnek el. Ha darálós wcvel rendelkezünk, a szolgáltatás ára ennél valamivel magasabb is lehet.

A vidéki nagyA vidéki nagyvárosokban viszont ennél olcsóbban is találhatunk már szerelőket. A választásnál azonban nem csupán az ár a döntő szempont, fontos, hogy megbízható és tapasztalt szerelőre bízzuk a wcnket. Egy rosszul kivitelezett WC duguláselhárítás olykor nagyobb kárt okozhat, mint amekkorával eredetileg szembesültünk. Ha pedig rendszeresen visszatérő dugulást tapasztalunk, érdemes minél hamarabb kideríteni a probléma okait.