Duguláselhárítást előidéző okok és megoldásaik otthon Duguláselhárítást előidéző okok és megoldásaik otthon

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

Duguláselhárítást előidéző okok és megoldásaik otthon
Az otthonunk lefolyóiban gyakran léphetnek fel kellemetlen dugulások. Ezek megszüntetéséhez azonban nem mindig kell szakembert fogadnunk, néhány egyszerű praktika segítségével magunk is megpróbálhatjuk orvosolni a gondokat. A házi módszerek általában semmilyen szaktudást nem igényelnek tőlünk, a szükséges eszközök pedig majdnem minden háztartásban felellhetők.

Melyek lehetnek a dugulás okai az otthonunkban?

Bár a csatornában a legtöbbször normál használat mellett is kialakulhatnak dugulások, előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen idegen tárgy okoz problémát. A konyhában például az ételmaradékok jelentenek veszélyt, a fürdőben és a vécénél viszont a lefolyóba dobott tisztasági termékek állhatják el a szennyvíz útját.

Mivel a dugulás okai helyiségenként nagyon eltérők lehetnek, így a duguláselhárítást is ezek figyelembevételével érdemes megkezdni. A lefolyók közül a konyhai mosogató az egyik, ami a leginkább ki van téve a különféle szennyeződéseknek. A tányérokról lepotyogó zsíros maradványok, a kávézacc vagy a sütőolaj mind hozzájárulnak a dugulások megjelenéséhez. A zsír már viszonylag rövid időn belül képes bevonni a csövek falát, majd újabb és újabb lerakódásokat hoz létre.

A helyzetet súlyosbítja, ha nem meleg vízzel mosogatunk vagy nem ideális zsíroldó mosogatószert használunk. A dugulás okai között szerepelnek még azok az esetek is, amikor a tulajdonosok szemetesnek használják a lefolyót. A szakemberek sokszor találkoznak a mosogatóba öntött különféle háztartási hulladékokkal. Előfordul, hogy a panírozásból visszamaradt liszt is a lefolyóban köt ki, pedig ez vízzel keveredve egy nehezen eltávolítható és rendkívül nyúlós anyagot hoz létre.

A fürdőszobában a hirtelen jött dugulások elég kellemetlen szituációkat tudnak szülni, gondoljunk csak arra, amikor a reggeli készülődéskor kell szembesülnünk a problémával. Ráadásul, a lefolyók száma miatt a lerakódások kialakulásának itt nagyobb a veszélye, mint más helyiségekben. A mosdókagylóban, a zuhanytálcában és a kádban általában a tisztálkodáshoz használt szerek, illetve a csomókban összeálló hajszálak a dugulás okai.

Egyes fürdőszobákban a jól ismert lefolyók mellé padlóösszefolyót is építenek, amelynek feladata a burkolatra kerülő víz elvezetése. Olykor a padlóösszefolyó a fürdő nagyobb lefolyóinak szennyvizét és a vele érkező szennyeződéseket is összegyűjti. Ezeknél a többfelé ágazó padlóösszefolyóknál sűrűbben lépnek fel dugulások.

A vécécsésze dugulás okai többféle tényezőből állnak össze. A kevés öblítővíz, a csészébe dobott női tisztasági termékek, valamint a vízkő már önmagukban is hozzájárulhatnak a gondokhoz. Néha azonban a vécé illatosító is a lefolyóban landol vagy a lehúzott felmosóvízből kerülnek szennyeződések a rendszerbe. Ugyanakkor jó hír, hogy a legtöbb dugulás a lefolyócsonkban megakad, így falbontásra csak nagyon ritkán kell számítanunk.

A duguláselhárítás otthoni módszerekkel:

A dugulásokat olyan látható és hallható jelek kísérhetik, amelyek segítenek nekünk a probléma gyors felismerésében. A leggyakoribb dugulásra utaló jel, ha a lefolyóból a víz nem tud megfelelő sebességgel távozni, pang vagy esetleg visszafolyik. Emellett, főleg a vécéknél jellegzetes bugyborékoló hangok tapasztalhatók. Ha otthonunk valamelyik lefolyójában dugulást észlelünk, nem kell rögtön a telefonunk után kapni, próbáljuk meg inkább gyorsan és hatékonyan megoldani a helyzetet.

A duguláselhárítás otthoni módszerei, legyen szó a mosdókagylóról, a mosogatóról vagy a vécécsészéről, bárki által könnyen kivitelezhetők. A régi háziasszonyok kedvenc tisztítószerei, a szódabikarbóna és az ecet például minden lefolyónál alkalmazható. A kettő keverékéből keletkező hab nem csak kitölti a csövekben rendelkezésre álló helyet, de aktívan segít eltávolítani a makacs lerakódásokat. Ezt a szert akár megelőzésre is használhatjuk, havonta egyszer átmosva vele a lefolyókat. Az ecetet, ha éppen nincs otthon elegendő, citromlével is helyettesíthetjük.

A lefolyók dugulásának megszüntetéséhez forralhatunk egy adag vizet is. Ez a módszer különösen jól jöhet a konyhai mosogató tisztításakor, hiszen a forró víz kiválóan oldja a zsíros szennyeződéseket. A zuhanytálca vagy mosdókagyló dugulásakor szintén érdemes ezzel a technikával próbálkoznunk.

A vécé duguláselhárításánál fontos, hogy tisztában legyünk a kiváltó okokkal. Ha valamilyen idegen tárgy okozza a dugulást, mechanikus eszközök használata szóba sem jöhet. Ilyenkor ugyanis könnyen tovább nyomhatjuk a dugulás előidézőjét a lefolyócsonkon át a csatorna távolabbi részei felé. A csőgörény és társai csak akkor lehetnek hatásosak, ha áttörhető szennyeződésekről van szó.

A dugulás megelőzése egyszerű tippekkel:

Bár a lefolyók a legnagyobb odafigyelés és karbantartás mellett is eldugulhatnak, mégis érdemes megfogadni néhány tanácsot. Célszerű például minden lefolyónál szűrőket használni, amelyek megakadályozzák a nagyobb szennyeződések bejutását a rendszerbe. Ezeket a szűrőket később rendszeresen tisztítani szükséges, hogy a víz akadály nélkül átjuthasson rajtuk.

A könyökhajlatokat és szifonokat időről-időre ajánlott leszerelni és átmosni. Amennyiben nem érzünk magunkban elég kézügyességet, bízzuk szakemberre a feladatot. A padlóösszefolyó karbantartásánál szereljük le a védőrácsot, majd gumikesztyűt húzva, óvatosan távolítsuk el a hajlatban felgyűlt szennyeződéseket. A lefolyók tisztításához vásárolhatunk bolti vegyszereket vagy bevethetjük a fentebb már említett otthoni praktikákat is. Egy tisztán tartott lefolyóban mindig kevesebb eséllyel alakulnak ki a dugulás okai.