A duguláselhárítás megoldható házilag, vagy szakember szükséges hozzá? A duguláselhárítás megoldható házilag, vagy szakember szükséges hozzá?

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

duguláselhárítás

A duguláselhárítás megoldható házilag, vagy szakember szükséges hozzá?

A dugulások hátterében rengeteg tényező állhat. Gyakoriak például a csövekben megülő zsíros ételdarabkák, a kozmetikai termékek maradványai, a hajcsomók és az egyéb szennyeződések. Ezek mellett ritkábban, de a nem jól kiépített rendszer is előidézhet lerakódásokat. A probléma a kültéri és beltéri csatornák esetében egyaránt kialakulhat.

Ebben a bejegyzésben sorra vesszük a leghatékonyabb házi praktikákat, elmondjuk mikor érdemes szakember segítségét kérni, illetve megnézzük, hogy milyen duguláselhárítási árakkal kell számolni.

Milyen otthoni szerekkel lehet a dugulást megszüntetni?

Mivel a régi háziasszonyok számtalan jól bevált fortélyt hagytak ránk, amelyekkel a duguláselhárítás házilag is megoldható, nem kell azonnal a boltba rohannunk vegyszerekért.

Forróvíz

A forróvíz használata általában nem is jut eszünkbe, pedig remek zsíroldó hatással rendelkezik. Mielőtt különféle szerekhez nyúlnánk, érdemes a lefolyókat egy adag forró vízzel átmosni, hogy a kisebb lerakódások megszűnjenek.

Szódabikarbóna és ecet

A módszerek közül az egyik legismertebb a szódabikarbóna és az ecet párosítása, amelyhez három evőkanálnyi szódára és egy bögre ecetre van szükségünk. Első körben a szódát kell a lefolyóba öntenünk, majd mehet rá az ecet. A kettő keverékéből egy intenzív zsíroldó hab keletkezik, ami kitölti a csövekben a rendelkezésre álló helyet, alaposan áttisztítja a lefolyót. Öblítésként egy adag forró vizet használhatunk.

Trisó és forróvíz

A duguláselhárítás házilag a trisóval is működik. Ezt a vegyületet már viszonylag régen alkalmazzák a háztartásokban, de nem csak duguláselhárításra, hanem vízkőoldásra is. Az ára kedvező, fél kg trisó körülbelül 300-400 forintba kerül.

Amennyiben dugulás képződött, tegyünk a lefolyóba pár kanálnyi trisót, majd öntsük le az egészet forró vízzel. A legjobb hatás érdekében, hagyjuk néhány órán át dolgozni. Fontos megjegyezni, hogy a trisó egyfajta szelíd tisztítószer, vagyis a savakkal ellentétben nem képes a nagyon tömör szennyeződéseket feloldani, azokra más szereket kell bevetnünk. A kisebb zsíros lerakódások eltüntetésére viszont kiváló megoldás lehet.

Még egy hasznos tipp: ha a trisó használata közben a lefolyót egy dugó segítségével lezárjuk, a gőzök aktívabban tudnak érvényesülni.

Sütőpor, ecet és forró víz

A duguláselhárítás házilag akár néhány csomag sütőporral is kivitelezhető. Ez szintén egy olyan olcsón beszerezhető termék, ami gyakorlatilag minden konyhában megtalálható. A legfőbb alkotóelemének, a nátrium-karbonátnak van egy szuper képessége, savas anyaggal érintkezve szén-dioxidot bocsát ki. Ezért, ha két tasak sütőporhoz a lefolyóban egy bögre ecetet adunk, heves reakció indul be, amely eltünteti a szennyeződéseket. A gyors folyamat miatt a túlfolyókat nem árt előtte eldugaszolni. A keveréket forró víz segítségével moshatjuk ki a csövekből.

Lúgkő

A nagyon összeállt, főleg szerves eredetű (haj, szőr, zsírok) dugulásokat a lúgkő, vagy más néven marónátron, nátrium-hidroxid segítségével tüntethetjük el. Ahogy az elnevezése is mutatja, vízben oldva maró hatású szerként viselkedik, amely pillanatokon belül roncsolja a vele érintkező szöveteket. Ebből kifolyólag a használatakor védőkesztyű és védőszemüveg kötelező, a helyiségben pedig megfelelő szellőztetést kell biztosítanunk.

Milyen más házi praktika vethető még be?

Abban az esetben, ha a fenti praktikák nem hozzák meg a várt eredményeket, még mindig szóba jöhetnek olyan módszerek, amelyekkel a duguláselhárítás házilag is kivitelezhető. Ezekhez azonban egyéb eszközökre is szükségünk lehet.

Csőgörény

A lefolyóktól távol eső dugulásokat általában sem a házilag kikevert, sem a bolti vegyszerek nem tudják ideális koncentrációban elérni. A csőgörényeket viszont éppen az ilyen eshetőségekre találták fel. A hajlékony csövet bárki könnyedén végig tudja vezetni a csatornán.

Duguláselhárítás házilag egy slaggal

Ha éppen nincs kéznél csőgörény, akár egy slagot is használhatunk duguláselhárításra. Ennél a módszernél a hangsúly a nagy nyomáson van. Első körben csatlakoztassuk cső egyik végét a vízhálózatra, majd a másik részét a lefolyóba dugva, engedjük át rajta a vízsugarat. Ha szerencsénk van, már ez is elegendő erőt biztosít ahhoz, hogy a dugulás távozni tudjon. Ebben az esetben a slag a womás gépek fúvókáit helyettesíti.

Kisebb szerelési munkálatok

A szakértelmet nem igénylő munkálatoktól sem kell megijednünk, a szifon tisztítását például magunk is elvégezhetjük. Ezt a dugulásoktól függetlenül fél évente javasolni is szokták a szakemberek. Természetesen, ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérhetünk segítséget.

Milyen vegyszereket lehet használni a dugulások ellen?

A duguláselhárítás házilag kikevert szerei mellett a nehezen oldódó szennyeződésekhez vegyszereket is vásárolhatunk. Ezek egyik típusát a folyékony és granulátum formában is elérhető lúgos szerek adják, melyek kiválóan alkalmazhatók a szerves akadályok feloldására. A granulátumoknál viszont különösen figyelnünk kell a hígításra, a kevés folyadék hiányában ugyanis az apróbb szemcsék beleköthetnek a lefolyóba.

A bolti vegyszerek másik csoportját a savak teszik ki. Mivel az ilyen lefolyó tisztítószerek szinte mindent képesek elpusztítani, nagy körültekintést igényelnek. A használatuk csak az utasításoknak megfelelően történhet.

Mit kell tennünk, ha a duguláselhárítás házilag nem eredményes?

Ha sem az otthoni, sem pedig a bolti vegyszerekkel nem tudjuk megszüntetni a lerakódásokat, szakemberrel kell orvosolni a gondokat, aki a tapasztalatok mellett hasznos eszközökkel is rendelkezik.

A rendszeresen kialakuló dugulások okainak felderítésére például egy speciális kamerát használ. Ez egy költséghatékony megoldás, hiszen szerelés és bontás nélkül derülhet fény a különféle hibákra. Szintén sokat alkalmazott eszköze a woma csatornatisztító, amit az ereje miatt leginkább a kültéri dugulásoknál vet be.

Mennyibe kerül a duguláselhárítás, ha szakembert kell hívnunk?

Bár a duguláselhárítás házilag olcsóbb, mégsem érdemes sokáig kísérleteznünk a makacs problémák eltüntetésével. Amennyiben szakemberre van szükségünk, országszerte hasonló árakkal találkozhatunk.

A dugulás elhelyezkedésétől és mértékétől függően a kézmosók, a mosogatók, a kádak és a zuhanytálcák lefolyóinak tisztításáért néhány ezer forinttól indulva, 10 000 forintot is elkérhetnek a szakemberek. Ezekkel szemben a WC-k és piszoárok duguláselhárítása átlagosan 10 000 és 20 000 forint között mozog. A népszerű womás csatornatisztítás pedig 15 000 forintól érhető el.