Csatornaszag a lakásban – hogyan lehet megszüntetni? Csatornaszag a lakásban – hogyan lehet megszüntetni?

Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

csatorna duguláselhárítás

Csatornaszag a lakásban – hogyan lehet megszüntetni?

A lakásokban megjelenő csatornaszag amellett, hogy rendkívül kellemetlen tud lenni, számos problémára hívhatja fel a figyelmünket. A bűz forrása általában valamelyik vizes helyiségben található lefolyó, így első körben ezek átvizsgálása szükséges. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mi okozhatja a szagokat, és mivel lehet ezeket megszüntetni.

Melyek lehetnek a csatornaszag okai?

A csatornaszag a legtisztább otthonokban is megjelenhet, a kiváltó tényezők nagy része ugyanis nem a rossz higiéniás viszonyokból adódik. Az eltérő rendeltetésű helyiségekben azonban más és más oka lehet annak, hogy mi okozza a kellemetlenségeket.

Konyha

A konyhai lefolyóban sokszor olyan ételmaradékok és zsíros szennyeződések rakódnak le, amelyek rövid időn belül megbüdösödhetnek, illetve duguláshoz vezetnek. Ezek mellett a szifon meghibásodása is csatornaszagot eredményezhet.

A szifonban normál körülmények között állandó mennyiségű víz található, amely egyfajta természetes akadályként viselkedik, így nem engedi ki a szagokat. Ha viszont sérülések, vagy egyéb okok miatt eltűnik a víz a tartályból, a kellemetlen gázok előtt nincs akadály. Bár viszonylag ritkán fordul elő, hogy a rendszerbe kerülő idegen anyagok a szifont is eltömítik, néhány havonta mégis érdemes áttisztítani a tartályt.

Fürdőszoba

A fürdőben felszerelt csapok lefolyóinál a konyhához hasonló problémák okozhatnak csatornaszagot. A csapok és padlóösszefolyók csöveiben leginkább a felgyűlt vegyszer-, balzsam-, illetve szappanmaradványok jelentenek veszélyt.

Mindannyiunk egyik legnagyobb rémálma a zuhanytálca lefolyójának elzáródása. Mivel az itt felhasznált vízelvezető cső általában rugalmasabb és vékonyabb, pumpálással elég könnyű kárt okozni bennük. Ebből adódóan a tisztítást és a duguláselhárítást érdemes szakember segítségére bízni. Természetesen a szűrőket mi is átmoshatjuk, illetve első körben a vegyszeres kezelést is megpróbálhatjuk. Dugulás esetén szintén gondolni kell a kád és a zuhanytálca alatt található szifon eltömítődésére.

WC

A WC dugulása és bűzlése mögött leggyakrabban a kagylóba dobott idegen anyagok, valamint a nem megfelelő mennyiségű víz használata áll. A vízben nem oldódó szemét könnyen megtapad a lefolyó falán, részben vagy teljesen elzárva a víz útját.

Olykor a szennyvíz visszaáramlását a spórolás okozza. Ha nem használunk elég vizet a toalett leöblítéséhez, akkor a bekerülő anyagok és WC papír megáll a rendszerben, melyekből idővel dugulás keletkezik. Emellett a szagok a WC csésze szakszerűtlen szerelési munkálatai miatt is megjelenhetnek.

Szagtalanító berendezések hiánya

A bűzös szag megjelenéséért gyakran a szagtalanító eszközök hiánya, vagy azok nem megfelelő működése a felelős. Ilyen berendezés például a légbeszívó, aminek fontos szerepe van a csövekben keletkező vákuum kiegyenlítésében és a büdös gázok visszaszivárgásának megakadályozásában.

Az emeleteken kiépített vizes helyiségekben mindenképpen érdemes légbeszívót szereltetni, mivel a gázok felfelé áramlanak a rendszerben. Bizonyos időközönként a karbantartásról sem szabad elfelejtkezni.

A másik fontos eszköz a kiszellőztető, ami a régebbi házakban még nem igazán volt jellemző, a modern otthonokban azonban már elég gyakori. Kiszellőztetőként funkcionálhatnak a kültéri légbeszívó szelepek, valamint a szabadba kilógatott szennyvízcsövek is. Ezek segítenek elvezetni a csatornaszagot a házból. Amennyiben az otthon légterében bűz észlelhető, fontos ellenőrizni a szellőzésüket.

Mivel tüntethetők el a szagok?

A csatornaszag eltüntetésére manapság már számtalan bevált módszer létezik. Érdemes lehet kipróbálnunk néhány régi trükköt, és a büdös eltűnhet.

Forró víz

A szagokat árasztó zsíros és olajos szennyeződések feloldására a forró vizes átmosás az egyik leghatékonyabb megoldás. A frissességet ecetes vagy citromos öblögetéssel lehet fokozni.

Citromlé és só

A citromlé mellé konyhasó is adagolható, ami szintén kiválóan alkalmas a lerakódások megszüntetésére. A mennyiségek a következőképpen alakulnak:
  • fél pohár só
  • annyi citromlé, amennyi egy folyékonyabb szer kikeveréséhez szükséges.

Szódabikarbóna és ecet

Amennyiben a kellemetlen szagokat dugulás okozza, a mindenki által jól ismert szódabikarbónás és ecetes keverék jöhet szóba. A művelet során fél bögre szódabikarbónát kell önteni a lefolyóba, erre mehet rá az ecet. A két anyag reakcióba lépve egymással, felhabzó keveréket alkot, ami alaposan átmossa a csövek falát.

Szénsavas üdítők

Bár városi legendának tűnhet, a szénsavas üdítők is elég jól képesek kitisztítani a lefolyókat. Ebben az esetben a hatás eléréséhez körülbelül 30-40 percet kell várni az öblítéssel.

Vegyszerek

A háztartási- és vegyiárú boltokban elérhető vegyszerek használatakor be kell tartanunk a tájékoztatón feltüntetett lépéseket. A vásárlás előtt fontos elolvasnunk az engedélyezett felhasználási helyeket és az egyéb figyelmeztetéseket.

A granulátum formájában kapható duguláselhárítási szereknél különösen be kell tartani a hígításra vonatkozó utasításokat, ellenkező esetben megköthetnek a csövekben, és csak újabb problémát okozunk magunknak.

Mit lehet tenni, ha a csatornaszag mellett csatornalegyek is megjelennek?

A csatornalegyek, vagy más néven lepkeszúnyogok, gyakran észlelhetők a dugulások kísérőiként. Jellemzően azokban a panelépületekben fordulnak elő, amelyekben a rendszer már régóta fertőzött. Mivel a lárváik a lefolyókban élnek, így a víz visszafolyásával ellepik a zuhanyzó és a csapok környékét. Ebben az állapotban könnyű felismerni őket, apró kukacszerű testüket vékony szőr fedi, mintázatuk pedig csíkos. A kifejlett példányok inkább kisebb termetű legyekre hasonlítanak.

Bár egészségügyi kockázatokat nem jelentenek, mégis elég sok gondot tudnak okozni. Elszaporodva önmaguk is dugulások előidézői lehetnek. Kisebb csoportokban viszont hatékony segítségnek bizonyulnak a lerakódások megszüntetésében. Rágószerveikkel még a legmakacsabb szennyeződéseket is képesek elfogyasztani.

A rovarokat a vizesedés, illetve a dugulás megoldásával lehet háttérbe szorítani. A teljes irtásukra a társasházak esetén kevés esély van, ehhez ugyanis a teljes rendszert fertőtleníteni kellene. A hasznuk miatt azonban ez nem is igazán szükséges. Fontos, hogy ne hagyjunk pangó vizet a zuhanytálca réseiben, sem más felületeken, mivel a legyek ebben kelnek ki.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Amennyiben a csatornaszag az intézkedések ellenére sem szűnik meg, vagy időről-időre visszatér, érdemes felkeresnünk egy szakembert. Ő a megfelelő eszközökkel képes feltárni a szag keletkezése mögött meghúzódó okokat, és orvosolni is tudja azokat.