Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

mosogató duguláselhárítás

Borzasztó szag jön a lefolyóból, miért? Mit tehetek ellene?

Az otthonunk légterében terjengő lefolyó szag elég kellemetlen tud lenni, a legtöbben ilyenkor nyomozásba kezdünk, mi árasztja magából a bűzt. Viszonylag könnyű dolgunk van akkor, ha a szag mellett egyéb árulkodó jeleket is találunk: ilyen lehet például a vezetékekből visszaáramló víz.

Ebben a bejegyzésben sorra vesszük azokat a tényezőket, amelyek a lefolyókból kiszivárgó bűzért felelősek, illetve hasznos tippeket is adunk a szagok megszüntetésére.

Mi okozza a kellemetlen szagokat?

A háztartásokban keletkező lefolyó szag mögött számtalan kiváltó ok húzódhat. Ezek akkor is megjelenhetnek, ha az alapvető higiéniás elvárásoknak megfelelően tisztán tartjuk a vizes helyiségeket. A leggyakrabban előforduló problémák között műszaki hiányosságok, vagy meghibásodások is előfordulhatnak.

Légbeszívó eldugulása vagy a szelep teljes hiánya!

A légbeszívó szelep a lezúduló víz miatt kialakuló vákuum kiegyenlítésével akadályozza meg a gázok visszaszivárgását a lakótérbe. Akár utólag is be lehet építeni, a felsőbb szinteken kialakított vizes blokkoknál ez erősen ajánlott is. Bár a karbantartása viszonylag egyszerű, érdemes szakember segítségét kérni, aki a szétszerelés után tökéletesen át tudja tisztítani a gumimembránt.

Kiszellőztetők beszerelésének elmulasztása!

A rendszerváltás előtt épített házaknál még nem alkalmaztak kiszellőztetőket, a modern, többszintes épületeknél azonban már nem elhanyagolhatók. A kiszellőztetők segítenek a szagos gázokat a külvilág felé továbbítani.

Ez az eszköz lehet egy kültéri légbeszívó szelep, vagy az egyik végén a szabadba kilogó szennyvízcső is. Bűz észlelésekor ellenőrizni kell az átjárhatóságát.

Szifon kiszáradása!

A szifonban állandóan víz található, ami útját állja a szagoknak. Amennyiben a tartálya a ritka használat vagy sérülések miatt kiszárad, a gázok szabadon áramolhatnak. A szifonokat néhány havonta érdemes kitisztítani.

A WC rossz szerelése!

A WC csészénél a szagok és visszafolyások általában a kifolyócsonkra helyezett ültetőgumi hibája miatt jelentkeznek, vagy a nem tökéletesen rögzített aljzat miatt keletkezhetnek.

Dugulások a lefolyórendszer vezetékeiben!

A konyhai lefolyóknál általában a zsíros ételmaradék képez akadályokat, a fürdőszobában pedig a haj és a különféle vegyszerek jelentenek veszélyforrást. Ezek mindegyike büdös szagokat eredményezhet.

Milyen módszerek léteznek a lefolyó szag megszüntetésére?

A konyhában, illetve a fürdőszobában elhelyezett lefolyókat sok esetben elég megfelelő mennyiségű forró vízzel átöblíteni, ami feloldja a zsíros lerakódásokat a csövek falán. A padlóösszefolyók esetében el kell távolítani a hajcsomókat és az egyéb, nem oda való anyagokat, majd egy forró vizes átmosás után a lefolyó szag ecettel szüntethető meg.

Ha akadály nem áll fenn, a lefolyóknál házilag készíthető szerek is bevethetők. Ezek közül az egyik leghatásosabb a konyhasó és citromlé keveréke. Fél pohár sóhoz annyi levet kell adagolni, hogy a művelet végén egy folyékonyabb állagú szer keletkezzen. Az egyveleg a lefolyó szagtalanítása során megszüntet minden bűzt a rendszerben.

Ha viszont a lefolyó szag mellé dugulás is társul, a jól ismert szódabikarbóna és ecet párosításával gyorsan fel lehet oldani a kisebb lerakódásokat. Ehhez első körben fél bögre szódabikarbónát kell a lefolyóba önteni, majd mehet rá az ecet. A felhabzás kimossa a szennyeződéseket, és eltünteti a szagokat.

Szintén hatékony lehet a citromsav és bórax keveréke, ami nem csak a dugulást oldja fel, de kellemesen citrusos illattal látja el a csöveket is. A házi módszereken mellett megoldás lehet a vegyiárú boltokban kapható kész vegyszerek bevetése is. Ezeket viszont csak a flakonokon feltüntetett módon szabad alkalmazni.

Miért érdemes szakember segítségét kérni?

Az otthoni praktikák elsősorban a rendszer tisztítására és a lefolyó szag elfedésére szolgálnak, így nem oldják meg a háttérben húzódó komolyabb gondokat. Amennyiben a bűz rendszeresen visszatér, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, aki a megfelelő eszközökkel segíthet végleg megszabadulni a kiváltó okoktól.

Olyan esetek is előfordulhatnak, amikor a dugulás mértéke és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a házi módszerek használatát. Egy jó szakember azonban kamerázással és nagynyomású woma gép segítségével gyorsan és hatékonyan szüntetheti meg a lerakódásokból képződő akadályokat. Ugyanakkor a sokféle kellemetlen illat is elkerülhet, ha a hiányzó eszközöket beszereltetjük, és nem feledkezünk meg az alapvető karbantartási feladatok elvégzéséről.