Duguláselhárítás Budapesten és vonzáskörzetében 0-24 06307861000

Mi az a zsírcsapda vagy zsírleválasztó vagy zsírfogó?

Mi az a zsírcsapda vagy zsírleválasztó vagy zsírfogó?

A zsírfogó egy olyan tartály, amely az áramlás lelassításával elválasztja a zsírt és az iszapot a szennyvízből. A könnyebb zsíros szennyeződések a felszínre úsznak, míg a szilárd iszap leülepszik. Fontos a megfelelő zsírfogó elhelyezése annak érdekében, hogy a szennyvízben ne legyen zsír.

A 28/2004. sz. rendelet 4. melléklete (XII.25.) A közcsatornába bocsátott szennyvíz szennyezőanyagszintjének küszöbértékeit a Közmunkaügyi és Vízügyi Minisztérium határozza meg. Ez magában foglalja az olaj- és zsírtartalmat is. Ha a szennyvíz nagy mennyiségű zsírt tartalmaz (pl. Kötelező zsírfogót vagy zsírleválasztót telepíteni minden olyan területen, ahol szennyvíz keletkezik, például éttermekben, vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben.

A zsírfogók különböző méretekben kaphatók, hogy megfeleljenek a különböző vízelvezetési pontoknak. Készülhetnek műanyagból, betonból vagy fémből. A zsírfogók iszapfogóval vagy anélkül, valamint keményítőcsapdával és savsemlegesítő medencével ellátott zsírfogókkal is kaphatók.
Egy profi vízügyi mérnöknek kell meghatározni az adott helyszínre legmegfelelőbb zsírleválasztó vagy zsírfogó típust.
A zsírleválasztók és zsírfogók ma már nélkülözhetetlenek azokon a területeken, ahol élelmiszertermelés, -forgalmazás és/vagy -előkészítés folyik. A szennyezés és a szennyvízbírságok elkerülése érdekében a zsiradékelválasztóból rendszeresen el kell távolítani a zsíriszapot (az élelmiszer-előállításból származó folyékony hulladékok kezeléséből származó iszapot a forrásnál).

Zsírcsapdák: működési elve:

 • + A zsírleválasztók működési elve:
  A zsírleválasztókat a zsírok, keményítők és egyéb szilárd anyagok leválasztására használják éttermekben, egyéb vendéglátóhelyeken és húsfeldolgozó üzemekben. A fázisszétválasztási folyamatok eredményeként a nagyobb szilárd szennyeződések az edény aljára rakódnak le. A víznél könnyebb és a víznél kisebb fajsúlyú zsírcseppek a zsír-iszap vizes keverék felszínén gyűlnek össze.

  + A zsírcsapdák telepítése és üzembe helyezése:
  A berendezés üzembe helyezése előtt az egész létesítményt meg kell tisztítani. Fontos ellenőrizni az összes kötés tömítettségét. Csak olyan szennyvizet szabad kidobni, amely nem befolyásolja a működést vagy a zsírfogó működését.

  + A zsírleválasztók és zsírcsapdák nagy hatékonysággal rendelkeznek:
  A zsírelválasztók különböző kapacitásúak, de mindegyik típusnak alacsonyabb a hatásfoka. A zsírfogó tervezésénél fontos átgondolni, hogy milyen igényei vannak. Ez növelheti az évi tisztítások gyakoriságát, valamint a költségeket. A nem megfelelő karbantartás duguláshoz vezethet.
  Zsírfogó, zsírleválasztó típusok:
  Megkülönböztetünk acélból, vasbetonból és műanyagból készült zsírfogókat. Elhelyezhetők beltérben, kültéren, vagy mindkettő beltérben (süllyesztett, álló és mosogató alatt). Működési módjuktól függően választhatunk kézi vagy automata változatot.

  Zsírleválasztók és zsírcsapdák: karbantartás és tisztítás

  A környezetszennyezés és a csatornába kerülő bírságok megelőzése érdekében a zsíriszapot (3. kategóriájú állati hulladék melléktermék) a lehető leggyakrabban el kell távolítani a zsírleválasztóból.

  A zsírfogók tisztítását és az állati melléktermékektől való eltávolítását egy speciális szívómosó teherautó járművel végzik. Szükség esetén pl. mélygarázsokban és olyan területeken, ahol a nagyméretű járművek súly- vagy magasságkorlátozások miatt nehezen megközelíthetőek, egy speciális, 1 m3-es tartállyal rendelkező műhelykamion használata is szükséges.

  A berendezéseket a lehető leggyakrabban kell tisztítani. A szerkezet minden részét ellenőrizni kell a sérülések és a működőképesség szempontjából.
  Cégünk Budapesten és Pest megye minden településén vállal zsírfogó karbantartást és duguláselhárítást.